top of page

Brons voor Cato op B-Masters


Buitengewoon vroeg waren ze dit jaar ingepland, de provinciale kampioenschappen Masters voor skippers ouder dan 14 jaar. Daarbovenop kwamen zes van de elf deelnemende Jumping Onions voor het eerst uit in die leeftijdscategorie. Cato Abbeloos liet dat echter niet aan haar hart komen en sprong zich bij de junioren naar een derde plek.

De Oost- en West-Vlaamse rope skippingwereld verzamelde tijdens het weekend van 12 en 13 oktober in de Palaestra in Deinze. Op zaterdag stond er het PK A-Masters op het programma, waar onze club slechts met één deelnemer aantrad: Axelle Naert. Zij maakte na vijf jaar haar comeback voor RSC Jumping Onions en stond na vier jaar — Axelle kwam in 2015 uit voor Sipiro uit Gent — nog eens op een masterwedstrijd. Een Erasmus in Hannover en een druk studentenleven in Gent: welke invloed hebben die op je rope skippingconditie? Niet zo veel, zo bleek. Met 89 steps op 30 seconden speed verbrak Axelle weliswaar niet haar eigen clubrecord (staat op 92), ze liep wel haar hoogste score van dit seizoen. Dat deed ze eveneens tijdens de 3 minuten speed, waar ze met 427 steps bovendien haar persoonlijk record liep. Tijdens de freestyle liet Axelle daarna enkele punten liggen door een foutje in haar dubbele triplereeks, maar onze comeback-queen wist goed stand te houden in een sterk deelnemersveld met skippers die meedraaien op internationaal niveau. In de seniorendivisie eindigde Axelle uiteindelijk 23ste op 53 springers.

Senioren? Hadden ze die categorie niet al lang afgevoerd? Wel nee, sinds dit seizoen is Gymfed aangesloten bij de International Jump Rope Union (IJRU), de nieuwe gefuseerde wereldfederatie. Zij maken, in tegenstelling tot de vorige federatie FISAC, nog steeds een onderscheid tussen junioren (15-17 jaar) en senioren (18+). De terugkeer van de juniorencategorie is alvast goed nieuws voor skippers die overkomen van de beloften. Zij kwamen de voorbije jaren steeds in de grote pot van 15+’ers terecht, maar kunnen zich nu nog drie jaar warmlopen in de juniorendivisie. En gelopen werd er, zondag op de B-Masters. Alanah, Cato en Stien haalden net niet de grens van de 80 steps op 30 seconden. Farah, Lotte, An-Sofie en Evelyne gingen daar met respectievelijk 82, 84, 85 en 85 wel vlotjes over. Farah liep zelfs haar record, en dat met een knieblessure. Een accidentje op de schoolcross zorgde ervoor dat ze met veel twijfels aan de wedstrijd begon, en samen met coaches Ana en Domien besloot ze haar competitie na de eerste proef te staken. Maar dus wel met een record. Ook Freija — onze enige seniore op de B-Masters — besloot, door een rugblessure, te passen voor de 3 minuten.

De freestyles zijn steeds het hoogtepunt van een masterwedstrijd, maar allesbehalve voorspelbaar. Vorig jaar sprong Helena nog de op één na beste oefening van de B-Masters, maar dit seizoen speelde een te grote foutenlast haar parten. You win some, you lose some.

Van de andere Jumping Onions kregen we degelijke oefeningen te zien, met krachtige quads, afgewerkte gymnastics en een brede glimlach tijdens én na de freestyle. Cato sprong er hier — letterlijk — bovenuit. Met een catchy en technische routine of ‘Mercy’ van Duffy wist ze zowel op moeilijkheid als creativiteit veel punten te pakken. Dat had waarschijnlijk niemand verwacht toen ze — typisch Cato — zwaaiend het veld betrad. Het leverde haar een totaal van 298,75 punten op, meteen de hoogste score bij de junioren. Daardoor sprong ze uit het niets naar de derde plek in het klassement. Ook Evelyne wist, vooral dankzij haar straffe speeds, stand te houden in de top 10: zij eindigde als 8ste.

Hieronder vind je de volledige ranking:

Cato Abbeloos: 3de

Evelyne Venneman: 8ste

Lotte Van Droogenbroeck: 21ste

An-Sofie Bogaert: 25ste

Stien Eeckhout: 37ste

Alanah Roseleth: 46ste

Helena De Vliegher: 56ste

Falke Van Hauwermeiren: 60ste

Proficiat, meisjes! En nu op naar de teams!

Recente berichten
bottom of page