top of page

Volle Graz naar het EK!


Na 8 jaar ging onze club afgelopen zomer opnieuw naar een internationaal tornooi. Op het BK van zaterdag 16 maart behaalde Team Pieter-Jan immers een vijfde plek én een selectie voor het European Youth Tournament in het Oostenrijkse Graz.

In 2011 gingen we met RSC Jumping Onions voor het laatst naar een Europees kampioenschap. Het gemengde beloftenteam met huidige coaches Domien De Beul en Eline De Coensel, en de zussen Alina en Jana Annaert behaalde op het European Youth Tournament in het Hongaarse Nagykanizsa zelfs een derde plek. Acht jaar later maakt RSC Jumping Onions haar rentree op het EK, opnieuw bij de beloften en opnieuw in de gemengde categorie. Team Pieter-Jan (Pieter-Jan Clinckspoor, Lauren Coppije, Stien Eeckhout en Alanah Roseleth) wist op het afgelopen Belgisch kampioenschap in maart immers de vijfde plaats te behalen, wat net goed was voor een EK-selectie. Lauren zal er echter niet bij zijn in Oostenrijk, want zij valt nog onder de leeftijdscategorie Mini. Gelukkig is Hanne Malfroy (uit Team Farah, 10de op het BK Beloften Meisjes) bereid om in te vallen en het team te versterken op het Europese toneel. Bij deze willen we toch Lauren nog eens bedanken voor haar prestaties als 'jonkie' tussen al die oudere beloften. Ze heeft het afgelopen seizoen weer heel wat bijgeleerd en hopelijk vertaalt zich dat in een mooi resultaat op de Minimasters in mei. Vanaf volgend jaar wordt Lauren écht belofte en heeft ze nog eens drie jaar de tijd om zich voor een internationaal tornooi te selecteren.

 

Op donderdag 18 juli zakte het voltallige team en coaches Eline en Maarten af naar Graz, de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken. Pieter-Jan en Alanah waren al met hun ouders in Oostenrijk en arriveerden met de auto, net als Hanne, die vanuit Italië kwam. Toch waren het Eline, Maarten en Stien — die het vliegtuig namen en daarvoor al om 3 uur waren opgestaan — die als eersten aankwamen bij het hostel. In de loop van de namiddag en avond stond er nog een veldverkenning en de openingsceremonie op het programma. Op het menu stond er schnitzel.

De eerste dag van de Europese kampioenschappen, onze competitiedag, werd gedomineerd door de Belgen. Op het International Open Tournament (een 'EK light', voor de nummers 6 t.e.m. 8 van de Belgische competitie) wist ons land zowel in de meisjes- als de mixedcategorie het goud te pakken.

's Namiddags deden de Belgen nog eens hetzelfde op het European Youth Tournament. Op dat EK voor beloften pakte ons Team Pieter-Jan de vijfde plaats. Tijdens de speedproeven waren onze skippers duidelijk nog wat onder de indruk van het hele gebeuren, waardoor er wat meer gemist werd dan verwacht. Bij de freestyles herpakten ze zich echter volledig. Zowel in SR2, SR4 als in DD3 deden ze het bovendien beter dan op het BK. Langs deze weg willen we Alanah, Hanne, Pieter-Jan en Stien nog eens feliciteren met hun resultaat.

The day after... Lekker uitslapen, zou je denken? Nietes! We waren al vroeg uit de veren, want Hanne vertrok weer richting Italië en ook Eline zou in de loop van de dag het vliegtuig terug nemen. Voor de vier overblijvers stond een dagje supporteren en sightseeing op het programma, want in de voormiddag trad onze competitiecoach Domien met z'n team aan op de Europese teamkampioenschappen 15+. De resultaten in de mixedcategorie waren vrij gelijkaardig aan onze wedstrijd. Ook Domiens team eindigde vijfde in een volledig Belgische top vijf. Na een stevige lunch en een wandeling aan het Schloß Eggenberg — om die stevige lunch te laten zakken — trokken we het stadscentrum in. We wandelden over het kunstmatige eiland in de Mur-rivier, we beklommen de Schloßberg, om nadien met een ondergrondse glijbaan naar beneden te flitsen, en koelden aan het einde van de dag af met een ijsje.

21 juli was onze laatste volledige dag in Graz en die werd ingezet met een frisse duik in het plaatselijke openluchtzwembad. Na de middag trokken we weer naar de competitiehal, waar het tornooi met het EK Masters z'n hoogtepunt naderde. In de mannencategorie was het een échte Belgische feestdag, met een volledig podium vol landgenoten. Bij de vrouwen ging het goud naar Hongarije en het zilver naar Duitsland. België vervolledigde de top drie met een bronzen plak. Van de slotceremonie hadden we ons weliswaar wat meer voorgesteld, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt op de daaropvolgende 'closing party'. Alanah, Pieter-Jan en Stien haalden — samen met hun nieuwe vrienden van ZeroSkip uit Zemst — hun beste dansmoves en ook Maarten was, zeker op ''t Smidje' van Laïs, niet van de dansvloer te krijgen. Dat we de volgende ochtend iets moeilijker uit ons bed geraakten, hoeven we u niet uit te leggen...

Recente berichten
bottom of page